Over mij

Welkom op Wildfotografie.nl

Ik ben Maarten van der Belt, geboren en getogen in Geertruidenberg. Letterlijk onder de rook van de Amercentrale. Als zoon van een kleinwild jager werd de omgang met de natuur en het wild mij met de paplepel ingegeven.

Op zaterdag met papa mee op jacht, dat was waar ik, als klein manneke van een jaar of 6-7 de hele week naar uitkeek. Op school had ik meer oog voor wat er zich buiten afspeelde als wat de leraar of lerares te vertellen had. Buiten zaten immers altijd wel wat konijnen en houtduiven op het grasveldje. Mijn schoolwerk was dan ook nooit af en ik moest regelmatig nablijven, dit tot grote frustratie van de leraar. Als ik dan weg mocht zat ik zo snel als het kon in de polder om daar te spelen en hutten te bouwen. Als het geen weer was om buiten te spelen zat ik uren in boeken over wild en over de jacht te bladeren.
Vooral de foto’s in de verschillende jachtbladen en catalogussen spraken mij erg aan. Steeds weer opnieuw bladerde ik die boeken door, een reebok in het graan, een burlend edelhert, een wildzwijn wroetend in de grond, een eend die net opvliegt uit het water… prachtig vond ik ze.

Het duurde echter nog heel wat jaren voordat ik zelf het idee kreeg om het wild te gaan fotograferen. In eerste instantie was het me vooral om de reeën te doen. Die wilde ik op de foto krijgen, dit bleek echter minder eenvoudig dan gedacht. Je loopt niet zomaar even de polder in en komt terug met een mooie plaat van een ree. Kennis is zeer belangrijk! Dus weer de boeken gepakt waarin ik vroeger zo vaak zat te bladeren en foto’s te bekijken, nu echter met een ander doel. Lezen! Daarna moest ik uit gaan zoeken waar de reeën waren, dus veel rond rijden en kijken waar ik ze regelmatig tegenkwam. Toen ik dat eenmaal een beetje onder de knie had en wist waar ik de reeën kon vinden kwam het volgende probleem. Hoe kom ik dicht genoeg bij om foto’s te maken? Aanzitten bleek hier de beste oplossing. En als je dan een foto kunt maken van een ree dat op 4 á 5 meter van je af staat, zonder dat het je opmerkt, gaat er een gevoel door je heen dat is onbeschrijfelijk.

Mijn foto’s zijn verkrijgbaar via: