Wildfotografie

Wildfotografie is één van de lastigste vormen van fotografie. Naast kennis van fotografie, is kennis van het wild van groot belang. Er zijn allerlei extra factoren waar je op moet letten om wild te kunnen fotograferen. Zo is de windrichting belangrijker als de lichtval. Wild heeft een zeer goed gehoor en reukvermogen. Nog lang voordat ze je kunnen zien hebben ze je al gehoord en/of geroken. Met het gevolg dat het wild allang vertrokken is nog voor dat jij het hebt kunnen zien. Om ervoor te zorgen dat het wild je niet ruikt, zorg je er voor dat je de wind altijd in je gezicht hebt. Gebruik ook geen parfum oid, naast dat de sterke geur verder draagt, trekt het vaak ook (stekende) insekten aan. Komt het licht van dezelfde kant als de wind? Dan zul je dus moeten gaan voor tegenlicht opnamen.

Er zijn verschillende manieren om (grof)wild te fotograferen:

  • Bersen.
  • Aanzitten

Bersen.
Bersen is het zeer behoedzaam lopen, sluipen bijna, door het bos waarbij je continue oplet of je wild ziet. Om de 5 meter stop je om met je verrekijker de omgeving af te speuren. Dit is wel een zeer intensieve en lichamelijk zware bezigheid, waarbij het nog maar de vraag is of je écht dicht bij het wild kunt komen zonder dat het wild jou in de gaten heeft. (gehoord, geroken, gezien) Het voordeel is dat je doordat je zelf beweegt een groter gebied bestrijkt en dus ook je kansen vergroot.

Aanzitten.
Aanzitten is de andere optie. Bij het aanzitten neem je zelf plaats op een plek en laat je het wild naar jou toe komen. Aanzitten kan in een (bestaande) schuilhut of bij een wildobservatiewand die vaak aan een wildweide liggen. Vooral op de Veluwe zijn deze talrijk aanwezig. Je kunt ook (in goede camouflage kleding) heel stil aan de rand van, of net in, de dekking gaan zitten in de buurt van een belopen wildwissel*.
Let bij het aanlopen van je aanzitplek altijd op de windrichting. Loop bij voorkeur tegen de wind in. Zorg dat je, indien mogelijk, ruim voor zonsopkomst op je plek zit. Met “indien mogelijk” bedoel ik dat je op voorhand moet weten of je ergens al voor zonsopkomst mag komen! In de meeste bossen mag je alleen tussen zonsopkomst en zonsondergang komen. Voordat je ergens gaat aanzitten moet je wel eerst onderzoeken of er wild aanwezig is! (uitwerpselen, prenten (pootafdrukken), veeg/schuurbomen etc.) Dit om urenlang voor niets aanzitten, en daarmee teleurstellingen, te voorkomen.

Mocht je meer willen weten of specifieke vragen hebben, neem dan contact met me op. Ik help je graag op weg.